ظهور و بروز تکنولوژی های جدید در صنعت مد و پوشاک

 

AIیکی از پدیده ­های جهان در قرن بیستم، حتما صنعت مد و لباس است که تحولی عظیم را در سبک زندگی انسان­ هایی که در رویایی­ ترین سده هزاره دوم میلادی زندگی می­کردند به وجود آورد. تنوع طرح ­ها، رنگ ­ها، نقش ­ها و استایل ­ها با جادوی مد و لباس و اکسسوری ­ها و جواهرات سبب شد تا فشن، بخش جدایی ­ناپذیر از زندگی میلیون­ها انسان و درآمد میلیون­ها نفر در این عرصه شود.

در سال­های اخیر دنیای مد و لباس مثل هر صنعت دیگری دست خوش تغییرات اساسی شده است. تغییراتی که سبب شده تا دنیای مد و لباس هم میان­ رشته ­ای شده و برای پیشبرد آن در بازار پر رقابت امروزی، نیاز به مسلح شدن به ابزارهایی بیش از دنیای مد و لباس بود. یکی از این ابزارها، فناوری اطلاعات و ارتباطات است که به نظر می رسد، آینده صنعت فشن، بر بال های طلایی فناوری اطلاعات و دنیای دیجیتالی استوار باشد.

 

هوش مصنوعی (AI):

در سال­های اخیر، برندها با کمک AI سعی کرده­اند تا تجربه­ی خرید مشتریان را بهبود بخشیده، داده­ها را آنالیز کنند، میزان فروش را افزایش دهند، روندها را پیش­بینی کنند و در موارد انبارداری از آن کمک گیرند.

برای مثال chatbot ها و صفحه­ های لمسی در فروشگاه­ها پیاده ­سازی شده­اند تا تجربه ­ی مشتری و پیشنهادات شخصی ­سازی شده را بهبود بخشند. فناوری پشت این محصولات، شامل الگوریتمی است که کل فرایند انتخاب و خرید مشتری را دنبال و بر اساس آن پیشنهاد می­دهد.اگرچه این سروی س­ها مفید هستند، اما پیش ­بینی روندهای کلی و مدیریت زنجیره تامین، دو مورد از پول­سازترین زمینه­ های کاربرد AI هستند. برای مثال دنبال کردن وضعیت real-time انبار محصولات، یک کارکرد کلیدی ر صرفه­ جویی در زمان برای برندهاست، زیرا مدیریت بهینه انبار و عملیات تولید را ممکن می­سازد. علاوه بر این اگر پایش وضعیت انبار را با قوی­ترین ابزارهای

پیش­بینی روندها ترکیب کنیم، برندها می­توانند به یک مزیت رقابتی چشمگیر دست یابند.

برای مثال شرکت انگلیسی FINERY یک ابزار پوشاندن مجازی لباس را عرضه کرده است که با کمک تحلیل داده، خریدهای مشتریان خانم خود را ثبت کرده و آن را به صورت مجازی بر تن خریدار نشان می­دهد. همچنین این پلتفرم به آنها اجازه می­دهد که با لباس­های در اختیار خود و یا محصولات بیش از 1000 فروشگاه، تیپ دلخواه مجازی خود را ایجاد کنند. شرکت TRUEFIT هم همچنین محصولی را فقط به صورت یک موتور آنلاین ارائه کرده است.

مثلا Stymuila از عکس­ها، داده ­های رفتاری و متون پلت فرم­های اجتماعی، اطلاعات لازم را به صنعتگران حرفه­ای ارائه می­ دهد تا بتوانند در خصوص جهت و خط مشی ارائه محصولات خود تصمیمات آگاهانه بگیرند. مثال جذاب دیگر HOOK است که به کاربران اجازه می­دهد به صورت real-time روند ها، کلمات کلیدی مورد استفاده مشتریان، الگوهای گردش در صفحات خرید و نقطه قیمت­ها را پایش کنند. همچنین پلتفرم جستجوی هوشمند HOOK با کمک ماشین بر پایه AI تزدیکترین محصول به محصول مورد انتخاب شما را هم پیدا و عرضه می­کند تا بتوانید بهتر در خصوص عوامل تفاوت­زای برندهای مختلف تصمیم بگیرید.

انقلاب الیاف ارگانیک در عرصه مد جهان

الیاف ارگانیک

الیاف ارگانیک (ORGANIC FIBER) یعنی نقش کمتر پارچه در آلودگی زیست محیطی. یعنی تولید کیف و کفش و پارچه­ای مقاوم تر در برابر گرما و سرما و افزایش بهره­وری لوازم پوشیدنی ما. مواد بیوتکنولوژی و نانوتکنولوژی، فرصت خوبی را در اختیار دنیای مد و لباس قرار می­دهد تا محصولاتی به مراتب زیباتر و ظریف­ تر و جذاب­ تر را در اختیار مشتریان قرار داد.

فناوری در عرصه مد یعنی اینکه میلیون­ها تن زباله­ای که از پوست پرتقال ایجاد می­شود را از طریق صنایع تبدیلی، تبدیل به ارزش افزوده در عرصه مد کند. اکنون در ایتالیا، صنعت آبمیوه تبدیل به یک ابزار محرک برای این عرصه شده است. شرکت فراماگو ایتالیا موفق به توسعه یک فناوری شده است که از پوست پرتقال، الیاف ارگانیک یا طبیعی تولید می­کند که مثل ابریشم طبیعی است.

انقلاب الیاف ارگانیک در عرصه مد جهانی در حال شگفتی ­سازی عظیم است. عمومی­ سازی استفاده از متریال و فناوری ساخت لباس­های فضانوردان، یکی از موضوعات جالب در حوزه مد و فناوری است که به نظر می­رسد می­تواند آینده مد را به طور چشمگیری تغییر دهد. تولید کیف و کفش و البسه­ای در برابر دماهای خیلی کم یا خیلی بالا مقاوم باشد و امکان استفاده چند کاربردی را بنا به اقلیم مصرف­ کننده، در اختیارش قرار دهد. شرکت فشن تک لبز (FASHION TECH LABS) قصد دارد از این الیاف، لباس تولید کند.

اینترنت اشیا (IoT):

اینترنت اشیا

پوشاک هوشمند و طراحی­ های چند کاربردی، در سال­های اخیر توسعه چشمگیری داشته ­اند. با در هم آمیختن زندگی ما با دنیای مجازی، بسیاری از طراحان به دنبال دستکاری مرز­های پوشاک کلاسیک هستند. بنا به یک گزارش از Forbes، 70% بازیکنان صنعت retail در جهان آماده ­ی به کارگیری IoT، برای بهبود تجربه ­ی مشتری هستند. ابزارهای دیجیتالی، در حال جهانی سازی پدیده ­ای به نام فناوری ­های پوشیدنی هستند. مثل لباس کودکی که به مادرش، درجه حرارت و خیس شدن کودک و بیدار شدن و … را اطلاع دهد. یا جوراب­های هوشمند Hexoskin که ضربان قلب و دمای کاربر، تعداد قدم ­ها، مصرف کالری و .. را اندازه­ گیری می­کنند.

کفش ­های کتانی هوشمندی که این روزها طراحی و تولید می­شود، این امکان را به صاحب آن می ­دهد تا امکان ثبت تصاویر لحظه ­ای و پخش تصویر و انیمیشن بر روی بخش جلویی و عقبی کفش در اختیارش باشد(مثل محصولات شرکت Vixole). همچنین برای افرادی که به ورزش روزانه اهمیت می ­دهند و معمولا ورزش و تحرک آنها، با بررسی اعداد و داده­ها همراه است، این فرصت را می­ دهد تا تعداد گام ­های خود را اندازه­گیری کنند و از طریق اپ مرتبط با کفش، میزان کالری مصرف شده را بر اساس رژیم غذایی خود اندازه­گیری کنند.

آنالیز فوری داده ­ها به منظور انطباق سریع:

با کمک اینترنت و نرم ­افزارهای جدید، برندها و کارخانجات می­توانند فیدبک و هشدارهای در لحظه، در خصوص کالاهای آسیب دیده و معیوب از سوی کمپانی­ها دریافت کنند. با این کار می­توانند در هزینه ­ها صرفه­جویی کرده، معیوبات را حذف کرده و کالاهای مرغوب را در زمان مناسب به بازار برسانند. یکی از این نرم­افزارها IQMS است. این ERP به عنوان ابزاری برای پایش و جمع ­آوری داده ­های تولید به صورت real-time به کار می­ رود.

انواع دیگر نرم ­افزارهایی هم ظهور کرده­اند که قابل ذکر هستند. از جمله محاسبات ابری که زمینه را برای همکاری بهینه بین کارخانجات و شرکت ­ها، از هر نقطه از جهان، فراهم کرده­اند. به این ترتیب آنها می­توانند به راحتی به داده­های مورد نیاز دست یابند که راه ارتباط را سریع­تر و موثرتر می­کند. برای مثال نرم­افزار Techpacker به طراحان و کارخانجات کمک می­کند تا به صورت real-time از تغییرات tech packها ( طرح کامل محصول مد) آگاه شوند. به این صورت فرایند دستی دریافت ایمیل، و اعمال تتغییرات جدید حذف شده و آماده ­سازی tech packها 70% سریع­تر از روش­های سنتی خواهد بود.

خرید با ابزارهای همراه :

خرید با گوشی

شکی نیست که موبایل­ها نقش به سزایی در زندگی روزمره­ی همه­ی ما دارند و همین باعث شده است این صنعت سریع­ترین حوزه­ی eCommerce باشد. برای مثال در چین، بیش از 90% مصرف­ کنندگان خرید خود را از طریق تلفن­ های هوشمند انجام می­دهند. پس تعجبی ندارد که به بزرگترین بازار eCommerce در جهان ( با ارزش بیش از 672 میلیارد دلار) تبدیل شده است.

علت این است که با استفاده از تلفن­ های هوشمند، خرید آنلاین روز به روز ساده ­تر می­شود. با کیف ­پول­ های مجازی همچون Apple-Pay و Androi-Pay، که همواره فناوری­های جدید از جمله اثر انگشت و تشخیص چهره را در رابط کاربری خود قرار داده­اند، به نظر می­رسد در سال­های آتی به متود مورد انتخاب در خریدهای retail تبدیل شوند. طبق گزارش BigCommerce، دو سوم جوانان نسل جدید خرید آنلاین را به خرید حضوری ترجیح می­دهند.

علاوه بر این­ها اگر رسانه ­های اجتماعی را هم با این موضوع ترکیب کنیم ( مثل امکان خرید از طریق Instagram) برندها می­توانند در کانال­های ارتباطی مورد علاقه مشتریانشان حضور داشته باشند و تجربه­ی یک خرید یکپارچه را عرضه کنند. از این طریق رویت­پذیری بیشتری پیدا کرده و می­توانند به فروش بیشتری برسند.

واقعیت مجازی و افزورده (VR/AR):

واقعیت مجازی

ترکیب دنیای فیزیکی با دنیای آنلاین خرید retail، یکی از جذاب­ترین زمینه­های کاربردی VR در صنعت مد و نیز سایر صنایع است. یکی از رایج­ترین استفاده ­های این فناوری، دادن امکان امتحان کردن پوشاک و تیپ ­های مختلف به صورت مجازی و با کمک AR است.

آمازون با بهره ­گیری از ظرفیت­های هوش مصنوعی، موفق به طراحی دوربینی شده است که همچون مشاور مد و لباس برای شما اقدام می­کند و برای داشتن ظاهری آراسته بر اساس قد و وزن و داده­ هایی که به آن می­دهید، ایده­های جالبی را در اختیار شما قرار می­دهد. این فناوری نوین که ECHO LOOK نام دارد، عکس ­های تمام قد و فیلم­های کوتاهی را از کاربر در زوایای مختلف گرفته و بر اساس اطلاعاتی که دریافت می­کند، به تحلیل داده پرداخته و الگوهایی برای طراحی مد و لباس به افراد می­دهد. این فناوری در حال حاضر حدود ۲۰۰ دلار قیمت­گذاری شده است.

Amazon

آمازون با بهره ­گیری از ظرفیت­های هوش مصنوعی، موفق به طراحی دوربینی شده است که همچون مشاور مد و لباس برای شما اقدام می­کند و برای داشتن ظاهری آراسته بر اساس قد و وزن و داده­هایی که به آن می­دهید، ایده­های جالبی را در اختیار شما قرار می­دهد. این فناوری نوین که ECHO LOOK نام دارد، عکس­های تمام قد و فیلم­های کوتاهی را از کاربر در زوایای مختلف گرفته و بر اساس اطلاعاتی که دریافت می­کند، به تحلیل داده پرداخته و الگوهایی برای طراحی مد و لباس به افراد می­دهد. این فناوری در حال حاضر حدود ۲۰۰ دلار قیمت­گذاری شده است.

Obsess

یک پلتفرم که از طریق یک فضای ابری تجاری 3 بعدی، به برندها و فروشندگان retail این امکان را می­دهد تجربه ­ی یک فضای 3 بعدی 360 درجه از فروشگاه خود را از طریق وبسایت در اختیار مشتریان قرار دهند.

Avametric

به برندها این امکان را می­دهد تا پوشاک واقعی را به صورت مجازی روی یک مدل دیجیتالی، از طریق وب، موبایل و AR امتحان کنند و در صورت نیاز در ان تغییرات ایجاد کنند.

Virtusize:

به خرده ­فروشان آنلاین این امکان را می ­دهد تا سایز محصولات را به صورت مجازی به نمایش بگذارد تا مشتریان بتوانند یک محصول فیت خود پیدا کنند.

Optitex

این پلتفرم فرایند هزینه ­بر و زمان­گیر پیدا کردن یک پوشاک فیت را با به کار گیری اجزای اساسی طراحی، همچون طراحی دو بعدی اولیه و الگوهای فنی، به یک مدل­سازی 3 بعدی تبدیل می­کند که به صورت آنی قابل تغییر و شخصی­سازی است.

علاوه بر موارد ذکر شده، آینه­های هوشمند نیز در سال­های اخیر مورد توجه کاربران قرار گرفته­اند. آینه­های از شرکت­های iHome، HiMirror و …که همانند سایر محصولات مورد اشاره، به کاربر اجازه می­دهند تا تیپ­های مختلف را به صورت AR تجربه کند.

پرینت سه بعدی:

پرینتر سه بعدی

 

از زمان حضور پرینترهای 3 بعدی، برندهای بسیاری به دنبال امکان تولید on-demand محصولات، مطابق خواسته ­ی مشتریان بوده ­اند. شاید در دنیای مد حوزه ­ای که بیشترین بهره را از این فناوری برده است، صنعت جواهرات است. در سال­های اخیر علاوه بر نرم ­افزارهای CAD که کار طراحی جواهرات را آسان ­تر ساخته ­اند، پرینت 3 بعدی همگام با این نوع طراحی­های شخصی سازی شده، امکان تولید محصول را، بدون ایراد و بی­نیاز از قالب­ هایی که شاید فقط یک بار مصرف شوند، فراهم کرده­اند.

البته به نظر می­ رسد در سال­ های آتی ظهور قابل توجه فناوری برش لیزری را خواهیم دید. در حال حاضر این فناوری بسیار گران ­قیمت است و به همین خاطر محصولاتی که به این روش تولید می­شوند نیز قیمت بالایی دارند.

بلاک­چین:

بلاکچین

بلاک­چین ابزاری مفید برای شفافیت، امکان پیگیری و بهره­وری در زنجیره­ی تامین است. این فناوری به همه­ی اجزای زنجیره امکان می­دهد تا با هم ارتباط داشته باشند و به صورت مستقیم و ایمن، اطلاعات، داده و اسناد را تبادل کنند. برای مثال با کمک این فناوری می­توان ریشه­ی محصول و فرایندی که طی کرده است را پیگیری کرد. مثلا در دکمه ­ای که در یک محصول شرکت Martine Jarlgaard تعبیه شده، یک QR کد قرار دارد که با اسکن آن می­ توانید تمام فرایند تولید و فروش محصول، از پشمی که از چه حیوانی تامین شده، تا اینکه محصول به دست مشتری رسیده است را پیگیری کنید.

هرگاه محصول در زنجیره ­ی تامین حرکت می­کند، در بلاک­چین ثبت می­شود. این روش مفیدی برای جلوگیری از فروش محصولات تقلبی است؛ زیرا محصولی که لینک فیزیکی-دیجیتال به بلاک­چین ندارد مطمئنا تقلبی هستند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست